Wat is halal?

Burger Stack is een halal restaurant, maar wat houdt dat precies in?

Halal is een islamitische term waarmee aangegeven wordt of iets toegestaan is om te eten of te doen. Vertaald naar het Nederlands betekent halal ‘rein’. Het tegenovergestelde hiervan is haram, wat voor ‘onrein’ staat. Iets dat onrein is, is niet toegestaan en dus verboden. Deze termen hebben betrekking op zowel eten als handelingen en producten. Volgens de Islam is alles wat halal is, goed voor de mens, dier, milieu en maatschappij. De halal-certificatie heeft dus niet direct iets te maken met hygiëne, hoewel hygiëne wel degelijk belangrijk is.

De meeste Moslims eten voedsel dat voor hen toegestaan is, halal eten dus. De spijswetten waar moslims zich aan dienen te houden zijn gebaseerd op de Koran, de Soenna en de Islamitische rechtspraak van erkende Islamitische geleerden. Wat levensmiddelen en persoonlijke verzorging betreft, worden de termen halal en haram voornamelijk gebruikt bij vlees- en vleesderivaten, producten waarin dierlijke eiwitten of vetten verwerkt worden – denk hierbij bijvoorbeeld aan gelatine. Ook zijn de productiewijze, alle gebruikte materialen die in contact komen met de voedingsmiddelen in contact komen en de ruimte van de verwerking van belang.

Wat is halal vlees?

Alleen het vlees afkomstig van dieren die rein zijn is in de Islam toegestaan voor consumptie. Deze dieren dienen op Islamitische wijze geslacht te worden, hierbij zijn drie factoren van belang:

  • Alleen specifieke dieren in specifieke toestand zijn toegestaan, zoals bijvoorbeeld runderen, schapen, geiten, pluimvee en zeedieren
  • De gezondheid van het dier moet gegarandeerd zijn, daarom wordt streng toezicht gehouden op het welzijn, voer, hygiëne, gezondheid en de ruimte waarin het dier leeft
  • Het dier dient geslacht te worden uit eerbied en dankbaarheid in naam van Allah
  • Bloed is onrein, daarom mag het dier na het slachten pas verder verwerkt worden als het volledig leeggebloed is

Halal restaurant

Burger Stack Bergen op Zoom is een halal restaurant. Dit houdt in dat al onze producten halal zijn. Indien het voor u belangrijk is dat u volledig halal eet, kunt u bij ons dus met een gerust hart eten. Maar ook als niet-moslim bent u van harte welkom! Het rundvlees, de kip en de visproducten die gebruikt worden in ons restaurant zijn van hoge kwaliteit en zeer smakelijk.

Ook ons ontbijt- en lunchmenu bestaat volledig uit halal producten. Het beleg voor onze ovenverse Belgische baguettes is ook allemaal halal-gecertificeerd. We zijn ons ervan bewust dat het label ‘halal’ soms ten onrechte gebruikt wordt en begrijpen het dan ook als men soms zijn vraagtekens heeft bij de gebruikte producten in een halal restaurant. Wij maken gebruik van halal leveranciers en houden zelf ook streng toezicht op het waarborgen van de reinheid van ons assortiment.

Als u dus op zoek bent naar een Halal restaurant in de omgeving van Noord-Brabant en Zeeland, dan bent u bij ons aan het juiste adres! Ons menu is gevarieerd en zo kunt u op ieder moment van de dag uw trek bij ons komen stillen. Qua locatie is het helemaal ideaal. Ons halal restaurant bevindt zich namelijk aan de A4 tussen Bergenop Zoom en Roosendaal en we genieten van een ruime parkeergelegenheid voor de deur.

Bedrijfslunch

Wist u al dat u bij Burger Stack ook bestellingen kunt doen voor een bedrijfslunch? Bent u een bedrijfslunch aan het plannen en wilt u rekening houden met islamitische collega’s, dan bent u bij Burger Stack dus aan het juiste adres! Voor meer informatie over het bestellen van een bedrijfslunch kunt u hier kijken.